87/3/12
6:43 ص
عمر جیم جانسون
عمر جیم جانسون یک مسلمان آمریکایی است که در تکساس به دنیا آمده است.
اولین بار که با اسلام آشناشد از طریق زبان عربی بود که برای آموختن آن به بندر اسکندریه در مصر سفر کرده است.
در آنجا به فطری بودن دین اسلام پی می برد.... او دو بار ازدواج کرده است؛ بار اول بادختری انگلیسی که مقید به دین ومذهب نبود ازدواج می کند؛ او تمام سعی وتلاش خود را به کار می گیرد تا او را پایبند به مسائل دین وزندگی مشترکشان کند. اما چون در این کار موفق نمی شود او را طلاق می دهد. بار دوم با دختری مصری که مبلغ دینی بود ازدواج می کند وحاصل این ازدواج پسری به نام مروان است. عمر هم اکنون در زمینه ترجمه کتب اسلامی به انگلیسی فعالیت می کند واز این طریق می خواهد به اسلام خدمت کند . بهتر است قصه اسلام آوردنش را از زبان خودش بشنویم.
عمر جیم جانسون:
هنگام تحصیل در رشته زبان عربی بود که باا اسلام آشنا شدم. هدف من از آموختن زبان عربی این بود که می خواستم از این طریق بیشتر با اعراب آشنا شوم وهمه ما می دانیم بین زبان عربی ودین اسلام ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. وقتی می خواستم مسلمان شوم به این نکته پی بردم که انسانها بالفطره مسلمان هستند؛ من هم از این قاعده مستشند نبودم یعنی وقتی فهمیدم تابع عقیده مسیحیت یا یهودیت ویا حتی کمونست هم نیستم اولین کاری که کردم این بود که این عقیده که ذاتاً در نهاد انسان نهفته است را تقویت کنم پس اولین کاری که کردم این بود که به چند کتابفروشی در اسکندریه مراجعه کردم وکتابهایی را در مورد اسلام خریدم, بعد از مدتی خواندن نماز را هم شروع کردم سپس به دانشگاه الأزهر رفتم تا اسلام خودم را اعلام کنم هر چند که ماهها قبل از آن اسلام را به عنوان دین پذیرفته بودم. بعد از مسلمان شدنم از طرف خانواده ام در آمریکا با هیچ مشکلی مواجه نشدم. پدرم استاد دانشگاه است واز نظر او دین یک ابراز فرهنگی است. اخیرا دیداری با خانواده ام در آمریکا داشتم وسه هفته پیش آنها ماندم ودر این مدت همواره سعی ام بر این بوده است که با آنها با اخلاق خوب بر خورد کنم؛ زیرا به نظر من از طریق اخلاق حمیده وحسن سلوک می توانیم دیگران را هم به دین اسلام دعوت کنیم.ادامه مطلب...
87/1/29
11:53 ص
اولین شبکه ماهواره ای تلویزیونی مسلمانان که 30نوامبر سال 2004در آمریکا افتتاح شد، نه تنها توانسته قریب به هفت میلیون مسلمان آمریکایی را به برنامه های خود علاقه مند کند، بلکه با استقبال فراوان عده قابل توجهی از آمریکاییهای علاقه مند به جنبه های مختلف دین اسلام روبرو شده است.
بنا بر این گزارش، مسلمانان آمریکا که پس از حادثه 11سپتامبر به شدت آماج حملات رسانه های گروهی آمریکا قرار گرفتند، درهمان زمان نسبت به وجود یک شبکه ماهوارهای انگلیسی زبان در آمریکا احساس نیاز کردند تا از طریق آن، جامعه آمریکا را با فرهنگ و ارزشهای واقعی دین اسلام آشنا کنند.
موزامیل حسن موسس این شبکه تلویزیونی گفت: جای بسی خوشحالی است که میتوانم با کمال افتخار بگویم که این شبکه علاوه بر داشتن تولیداتی متنوع، توانسته است اتحاد میان مسلمانان آمریکایی را تقویت کند و دربین مسلمانان وغیرمسلمانان آمریکا نیز رابط های دوستانه را برپایه درک متقابل برقرار سازد.
شبکه ماهوارهای و تلویزیونی مسلمانان آمریکا که 24ساعته میباشد، در هفتههای اول افتتاح خود تنها چهار ایالت دیترویت، میشیگان، تولیدو و اوهایو را تحت پوشش داشت، اما اینک مردم سراسر ایالت متحده آمریکا می توانند از برنامههای این شبکه استفاده کنند.
حسن که پیش ازآن بانکدار و مدیر بازاریابی بوده گفت : نام این شبکه پل ها انتخاب شده تا میان جریان فکری آمریکا و مسلمانان پلی برقرار کند. اولین هدف تلویزیون پلها ایجاد پل دوستی و درک میان مسلمانان و غیر مسلمانان است.
وی برای تامین بودجه شبکه یک طرح تجاری به اجرا در آورده و از حمایت چند سرمایه گذار آمریکایی نیز برخوردار است
این شبکه تلویزیونی مستقر در نیویورک بر برنامههای شیوه زندگی و سرگرمی تمرکز دارد که شامل کارتون مسلمانان، برنامههای آموزشی و داستانهای انیمیشن قرآنی و همچنین اخبار، حوادث روز است که اصولا با بیطرفی و بی نظری نسبت به دیگر کانالها پخش میشود.
حسن با اظهار امیدواری درباره این امر که این شبکه تلویزیونی توجه غیر مسلمانان را نیز به خود جلب کند گفت : مخاطبان اصلی ما 9میلیون مسلمان آمریکایی هستند.
نام تلویزیون پلها براین اساس انتخاب شده تا برهدف ایجاد پل بین مسلمانان آمریکایی و دیگر آمریکاییهای جامعه تاکید کند.
به گفته دست اندرکاران شبکه تلویزیونی مسلمانان آمریکا، انتظار میرود که این شبکه در کشورهای کانادا و انگلستان نیز راه اندازی شود.
86/12/22
8:56 ص
94% ایرانیها و%93مصریها اظهار داشته اند که تکیه کردن بر قانون اساسی کشورشان حقوق و آزادی بیان بیشتری را در اختیار مردم قرار میدهد.
یک تحقیق گسترده که در طی 6سال از مسلمانان سراسر جهان انجام شده است، نشان میدهد برخلاف تبلیغات واشنگتن، اعتقاد به اسلام به معنای افراط گرایی نیست.
جان اسبوسیتو که کتابی هم بر مبنای این تحقیق در دست انتشار دارد، در مصاحبه با العربیه میگوید: "ما متوجه شدیم که مسلمانان از آزادی و دموکراسی متنفر نیستند".
این تحقیق که توسط موسسه گالوپ انجام شده نشان میدهد که اکثر مسلمانان دموکراسی ، آزادی و پیشرفتهای تکنولوژیکی را تحسین میکنند اما آنچه که با آن مخالفند اینست که عادات و رسوم غربی بر آنها تحمیل شود.
ایسبوسیتو که استاد اسلام شناسی در دانشگاه جرج تاون است میگوید:"مسلمانان خواهان تغییر سرنوشت خود هستند. مسلمانان سکولاریسم را نمیپذیرند. آنچه اغلب مسلمانان خواهان آنند دموکراسی آمیخته با ارزشهای دینی است."
این نظر سنجی از بین 50هزار مسلمان از 40کشور در افریقا و آسیا و اروپا و خاورمیانه انجام شده است.
بنابر این تحقیق،93% از مسلمانان جهان میانه رو هستند. و تنها 7% از نظر سیاسی افراط گرا هستند.
این گزارش بیان میکند که تنها همین 7% افراط گرا از بین مسلمانان حملات 11سپتامبر را تایید میکنند. این تایید به خاطر نگرانی از نقشه های آمریکا برای تسلط بر دنیای اسلام است.
اکثریت بالایی از شرکت کنندگان در این تحقیق اعلام کرده اند که از اصلاحات دموکراتیک در کشورهای خود استقبال میکنند.
94% ایرانیها و 93%مصریها اظهار داشته اند که تکیه کردن بر قانون اساسی کشورشان حقوق و آزادی بیان بیشتری را در اختیار مردم قرار میدهد.
بنابر این گزارش، تنها نصف مسلمانان اعتقاد دارند که آمریکا در تلاشهایش برای ایجاد دمکراسی در کشورهای اسلامی جدی است.
نکته جالب در این نظر سنجی این است که با وجود اینکه اکثر مسلمان ار پیشرفتهای تکنولوژی و دموکراسی در آمریکا علاقه دارند، از "فروپاشی اخلاقی" در این کشور نگران هستند.
گزارش: فردا نیوز
86/12/11
11:37 ص
ارتباط هالیوود و صهیونیسم در گفتوگو با یکهالیوودی ایرانی
«حسن لطفی» گریمور ایرانی هالیوود، درباره چگونگی گریم شخصیتهای شرقی و مسلمان در فیلمهایهالیوود گفت: «هالیوود در زمینة چهرهسازی، انسانها را براساس پیشینة تاریخی، مذهبی و جغرافیایی طبقه بندی میکند و از آن جایی که تا حدّ زیادی ماشین تبلیغاتی وزارت خارجة آمریکا و پنتاگون است، هم راستا با سیاستهای آنها حرکت میکند.
همچنین به دلیل اینکه روابط سیاسی آمریکا در حال حاضر با کشورهای مسلمان مطلوب نیست همواره در فیلمهای هالیوودی شاهد آن هستیم که مسلمانان را با چهرههایی خشن و ناآراسته و به عنوان «بَدمَنها» (شخصیت منفی) معرفی میکنند».
لطفی گفت:
هالیوود کاملاً در انحصار یهودیها است، یهودیها هم از هر چه که بگذرند ـ حتی شده از منافع آمریکاییها بگذرند ـ از منافع خودشان نمیگذرند، ولی چون خودشان را با سیاستهای آمریکا هم سو میبینند بنابراین در مجموع کار، تبلوری از دیدگاههای استعمارگرانة سیا و پنتاگون و منافع لابی صهیونیستهاست، اگرچه بحث یهود از صهیونیسم متفاوت است و برخی از یهودیها از صهیونیستها متنفرند، ولی زمانی که پای منافعشان پیش میآید، یهودی بودن را به هر چیزی ترجیح میدهند.
او دربارة وجود همیشگی شخصیتهای منفی در فیلمهای هالیوودی گفت: «همیشه مشکل بدمن (شخصیت منفی) در فیلمهای آمریکایی وجود دارد، بهگونهای که همیشه و در همه حال سفیدپوستها انسانهای خوبی هستند و بقیة انسانها چندان قابل اعتماد نیستند، در این میان مشکل تنها مسلمانان نیست، بلکه موسیاهها همیشه در فیلمها بد هستند».
وی افزود: «قبل از آمدن اسرائیل، نگاه به مسلمانان ـ که به طور ویژه عربها هستند ـ نگاه خوبی است، در این دوره اعراب به عنوان شیوخی بسیار پولدار و متموّل معرفی میشوند. شیوخ، مخصوصاً طیّ دورة صامت سینما سمبل پول و اشرافیت هستند و شاهد بازی بازیگران خوشتیپ در قالب این نقشها هستیم، ولی بعد از جنگ جهانی دوم که اسرائیل به وجود آمد به مرور عربها بد شدند به طوری که از این پس عربها در این فیلمها به عنوان اشخاصی بسیار عقبمانده که فقط پول نفت دارند مطرح میشوند و بس».
لطفی گفت: در آمریکا و درهالیوود همیشه وجود یک دشمن فرضی لازم است که با توجه به زمان و موقعیت سیاسی، این دشمن فرق میکند، همانگونه که در زمان جنگ سرد این دشمن روسیه معرفی میشود، اساساً سیاست خارجی آمریکا بر این اساس است که برای آنکه همواره خود را منجی بشریت معرفی کند در هر دوره برای خود دشمن خاصّی خلق میکند که در نهایت نیز خود او، این دشمن را مغلوب میکند.
وی افزود: بهطور کلی سیستم موجود در هالیوود سیستم بسیار پیچیدهای است، آنها اول از همه دشمن و سوپرقهرمانهای خود را از طریق «کمیک بوکها» (کتابهای مصور) در قالب داستانهای تخیلی تعریف میکنند. این کتابها در فرهنگ آمریکا بسیار حائز اهمیت است، زیرا همه فکر میکنند که این فقط یک افسانه است و هیچ کس به آنها چندان اهمیتی نمیدهد و مردم از کودکی نیز با این کمیکبوکها در ارتباط هستند و آرزو دارند که شخصیت این کمیک بوکها را از نزدیک درک کنند و این آرزو باعث میشود تا فیلمها اقتباسی ساخته شده و به این شخصیتها شکل جدّیتری داده شود. دشمنان فرضی اغلب اوقات در مرحلة اول در این کمیکبوکها هستند، در مرحلة بعد بر پرده سینما میروند و در آنجا شکل جدیتری به خود میگیرند، ولی بازهم چون افسانه هستند کسی چندان قضیه را جدی نمیگیرد و بدین ترتیب افکار عمومی را برای خلق دشمنی جدید در دنیای واقعیت آماده میکنند.
گریمور ایرانی هالیوود گفت: به طور کلی سیاست آمریکا بر محور ضربالمثل معروف: «اول بحران را به وجود بیاور سپس تصمیم بگیر» حرکت میکند، به گونهای که آنها سینما را بستر آزمایش خود کردهاند، یعنی در ابتدا از طریق سینما مسئلهای را مطرح کرده، بحرانی غیرواقعی را به وجود آورده، سپس با توجه به عکسالعمل مردم نسبت به آن مسئله تصمیم نهایی خود را میگیرند.
لطفی در ادامه افزود: آنها که مدتی روسها و آدم فضاییها را به عنوان دشمن معرفی میکردند اکنون با توجه به روابط سیاسی نامطلوب خود با افغانستان، عراق وایران افکار خود را روی مسلمانان متمرکز کردهاند و اخیراً در فیلمهایشان میبینیم که مسلمانان با چهرهای خشن، ابروهای در هم فرورفته، گونههای برجسته و چشمان نافذ به عنوان افرادی تروریست، در واقع دشمن معرفی میشوند.
وی افزود: هر چندهالیوود پس از حادثة 11 سپتامبر به مراتب گستاختر شده است ولی در واکنشهای اخیری که مسلمانان نسبت به توهینهای جهان غرب نسبت به اسلام داشتهاند، هالیوود کمی ترسیده و بیشتر ملیتهای کوچکی چون چچنیها، آلبانیاییها و .... را به عنوان دشمنان خود معرفی میکند، که البته در چنین جریان سازی، هالیوود تنها نبوده و مطبوعات نیز به ابزاری در دست کاخ سفید و سیاستمداران آمریکایی تبدیل شده است.
حسن لطفی، که گریم را در آمریکا با همکاری آژانس کوتییر،coutier، معتبرترین آژانس گریم در شهر لس آنجلس آغاز کرد فیلمهایی چون، فیلم آستین پاورز(2) با اجرای گریم بر مایک مایرز، چهره آرایی برای تبلیغات: برای فیلم سیاره میمونها «به کارگردانی تیم برتون»، کاندیدای جایزة اسکار به خاطر گریم و ... را در کارنامة کاری خود دارد.
آخرین کار لطفی پروژه «گیلگمش»، ساخته «راجر کریستین»، برندة دوبار جایزة اسکار و با بازی «عمر شریف»، «پیتر اتول» و «کریستوفرلی» است که هماکنون در حال ساخت است.
ماهنامه موعود شماره 81
86/11/14
9:35 ص
اسلام دینی است که ماهیتی جهانی دارد. این دین از خاورمیانه تا شمال آفریقا، از اروپا تا قلب آفریقای سیاه، از روسیه تا مناطق جنوب شرق آسیا را در برگرفته است. حضور اسلام برای مناطق بسیاری از جهان یک تحول بزرگ و آغاز مقطعی جدید در تاریخ است .
جمهوری چک اول ژانویه 1993 و به دنبال تقسیم کشور چک و اسلواکی سابق پدید آمد و از اول ماه می سال 2004 تاکنون به عنوان یکی از اعضای اتحادیه اروپا محسوب می شود که محصور در خشکی و در اروپای مرکز واقع شده است. مرزهای این کشور از شمال به لهستان، از شمال غربی و غرب به آلمان، از جنوب به اتریش و از شرق به اسلواکی می رسد. شهر تاریخی پراگ که پایتخت چک محسوب می شود دارای جاذبه های تاریخی و بزرگترین شهر جمهوری چک است.
اعتقادات دینی در جمهوری چک
این کشور دارای 30379 مایل مربع مساحت است و جمعیت آن 3/10 میلیون نفر برآورد شده که اکثریت آن را مسیحیان تشکیل داده اند. اگرچه به دلیل حکمرانی 40 ساله کمونیست در این کشور (1948 تا 1989) اکثریت چکها خود را به عنوان عضو دین خاصی معرفی نمی کنند. بر اساس نظرسنجی که در سال 2001 انجام شد، 38 درصد مردم جمهوری چک خود را با ایمان و 52 درصد خود را ملحد معرفی کرده اند. در شرایطی که نیمی از افرادی که به این نظرسنجی پاسخ دادند درباره این امر که فعالیتهای دینی برای جامعه مؤثر است اتفاق نظر داشتند. پس از سال 1989 علایق دینی حیاتی تازه یافته است. 2/19 درصد شهروندان چک کاتولیک، 6/4 درصد پروتستان، 3 درصد ارتدکس و 4/13 درصد را سایر ادیان تشکیل داده اند.
اولین حضور مسلمانان
اولین سند از سفر فردی با دانش قابل توجهی از دین اسلام به جمهوری چک در سال 965 – 964 توسط ابراهیم ابن یعقوب ، یک تاجر یهودی از اسپانیای مسلمان نشین ارائه شده است. خاطرات وی به عنوان یکی از اولین توصیف ها از ورود اسلام به اروپای مرکزی محسوب می شود. گهگاهی، سربازان مسلمان بخشی از ارتشهایی را تشکیل می دادند که در طول تاریخ یک کشور به آن حمله می شد. در طول دو محاصره وین گروه های شناسایی ارتشهای عثمانی موراویا رسیدند و پس از آن طی قرن نوزدهم روابط قوی تجاری میان اتریش – مجارستان و امپراطوری عثمانی شکل گرفت.
مسلمانان عصر حاضر
بر اساس قانونی که در سال 1912 در این کشور تصویب شده، دین اسلام به عنوان دین رسمی به رسمیت شناخت و رسماً اجازه حضور آن را در منطقه صادر کرد. قانون اساسی این کشور آزادی دینی را تصریح کرده است و دولت به طور کلی به این امر در عمل احترام می گذارد. دولت جمهوری چک در تمام سطوح به اجرای قانون اساسی توجه کرده است . اولین انجمن مسلمانان در سال 1934 در این کشور تأسیس شد. در سال 1949 ثبت انجمنهای اسلامی پیش از آن تاریخ لغو شد و تلاشهای مسلمانان برای ثبث مراکز و انجمنهای اسلامی خود در سال 1968 با ناکامی رو به رو شد. در سال 1991 مرکز جوامع مسلمانان در جمهوری چک تأسیس و در سال 1998 نخستین مسجد این کشور در شهر برنو و سال پس از آن در شهر پراگ ساخته شد.
ساخت اولین مسجد چک
افتتاح این مسجد پس از سالهای تشکیل ستادهای مختلف توسط جامعه مسلمانان شهر برنو صورت گرفت تا برای اقامه نماز جماعت مکانی در اختیار آنها قرار گیرد. جامعه مسلمانان شهر برنو، که دومین شهر مهم چک محسوب می شود مدت مدیدی بود که برای ساخت و فعالیت این مسجد تلاش می کردند. پیش از ساخت این مسجد مسلمانان مجبور بودند نمازهای جماعت خود را در اماکن اجاره ای و موقت برگزار می کردند.
ستاد مسلمانان برای ساخت مسجد چندین سال به فعالیت خود ادامه داد چرا که مخالفان این طرح استدلال می کردند مسجد ویژگیهای شهر برنو را متحول می کند. اما نتیجه آن مصالحه ای بود که مقامات محلی اجاز ساخت مسجد را به این شرط که نمای خارجی آن با ساختمانهای اطراف متفاوت نباشد که این امر به معنای عدم داشتن مناره و گلدسته های مسجد است.
ایده ساخت مسجد در چک در سال 1998 چندان جدید نبود، چرا که چند سال پیش از آن شهردار بوهیمین ایده ساخت یک مسجد، کلیسا و کنیسه در یک میدان به نشانه صلح بین المللی مطرح کرد که با مخالفت مردم محلی مواجه و به زمان دیگری موکول شد. این در شرایطی است که مسلمانان موفقیت خود را در ساخت مسجد در شهر برنو به جمعیت قابل توجه پیروان اسلام در این منطقه نسبت می دهند.
جمعیت شناسی مسلمانان چک
تعداد تقریبی مسلمانان در جمهوری چک امروز بیش از 20 هزار نفر است که از این تعداد 2 هزار نفر آنها فعالانه عمل می کنند. تعداد مسلمانان چک از دهه 1990 با افزایش ناگهانی رو به رو شد، اما از آن پس تاکنون جمعیت آنها ثابت باقی مانده است.
قسمت اعظم مسلمانان این کشور را پناهندگان بوسنی و هرزگوین تشکیل داده اند که اوایل دهه 1990 به این کشور پناهنده شده اند و همچنین بخشی از جمعیت مسلمانان را از کشورهای اتحاد جماهیر سابق ( اکثراً از منطقه قفقاز از اواخر دهه 1990 تاکنون) تشکیل می دهند که اکثراً دانشجو یا تاجر هستند.
بخش قابل توجه و تأثیر گذار جامعه چک، مصری ها و سوریه ای ها و دیگر کشورهای خاورمیانه ای محسوب می شوند که در کشور چکسلواکی سابق تحصیل کرده و پس از اتمام تحصیلات خود تصمیم به اقامت دائم گرفته اند. تنها چند صد هزار نفر از جمعیت مسلمانان این جمهوری اروپایی را تازه مسلمانان چک تشکیل داده اند.
جامعه مسلمان چک به نحوی در زندگی دینی و آموزش خود متمرکز شده است که تمایز میان مسلمانان شیعه و سنی به چشم نمی خورد و هیچ گروه یا حزب سیاسی اسلامی در این کشور فعالیت ندارد. هیچ اقدام خشونت آمیزی نیز به نام اسلام در این کشور انجام نشده است .
خبر گزاری مهر